csillag Főiskola csillag Gimnázium és Kollégium csillag Könyvtár
Intézmény és szervezet
Oktatási egységek
Képzések
Felvételi tájékoztató
Tudomány
Tánctudományi Kutatóközpont
Hírlevél
Tudományos rendezvények
Tankönyvek
Szakmai kiadványok
Tánctudományi Közlemények
Hallgatóknak
Neptun
Pályázatok
Nyári Kurzusok
Hírek
Galéria
Média
Jegyvásárlás
Honlaptérkép
 
FELHASZNÁLÓNÉV (E-MAIL CÍM)

JELSZÓ

Belépés Regisztráció
Tehetségpont
rendezés:      szerző szerint     kiadás éve szerint     cím szerint     
Források A Magyar Színpadi Táncművészet Történetéhez
Dr. Bolvári Takács Gábor
2013


Kötetünkben A magyar színpadi táncművészet történetének forrásai című OTKA-kutatás első két évében feltárt dokumentumokból szemléztünk. A válogatás, amellett, hogy tükrözi a kutatócsoport tagjainak érdeklődési területét, eddig publikálatlan, vagy megjelent, de nehezen hozzáférhető tánctörténeti források közzétételével segíti elő a Magyarországon még útjait kereső tánctudomány fejlődését.
TÁNC ÉS TÁRSADALOM
Bolvári-Takács Gábor
2016


TÁNC ÉS TÁRSADALOM
Tánctudományi kutatások a Magyar Táncművészeti Főiskolán 1990-2015
Bolvári-Takács Gábor
2016


Tánctudományi kutatások a Magyar Táncművészeti Főiskolán 1990-2015
A magyar táncművészet nagyjai/Harangozó Gyula a magyar táncművészet megújítója
Körtvélyes Géza
1994
Magyar Táncművészeti Főiskola

Ez a tanulmány nem vállalkozhat arra, hogy Haragozó Gyula egész, több évtizedet átölelő művészi pályafutását minden részletében és vonatkozásában nyomon kövesse. Írásunk ehelyett arra törekszik, hogy a gazdag koreográfiai életmű legfontosabbnak ítélt jellegzetességeit mutassa be, villanásszerűen világítva meg azok összefüggéseit a hazai (érintőlegesen a nemzetközi) táncművészet fejlődésével. Ezután megkíséreljük Harangozó Gyula, a feledhetetlen karaktertáncos művészetének vázlatos jellemzését, figyelembe véve azt is: miként fonódott össze az alkotó- és az előadóművész szemléletmódja alapállása és tevékenysége egymással. Végezetül arról esik majd szó: Harangozó Gyula öröksége hogyan élt, illetve él tovább az Operaházban, és milyen tanulságokat kínál az egész magyar táncművészet számára.
A magyar táncművészet nagyjai/Nádasi Ferenc/A mester
Körtvélyes Géza
1996
Magyar Táncművészeti Főiskola

Hagyomány és újítás a táncművészetben, a táncpedagógiában és a tánckutatásban
Bolvári-Takács Gábor, Fügedi János, Major Rita, Mizerák Katalin, Németh András
2009
MTF megbízásából a Planétás Kiadó

A Magyar Táncművészeti Főiskola 2009. november 6–7-én Perspektívák az új évezredben a táncművészetben, a táncpedagógiában és a tánckutatásban címmel rendezte meg II. nemzetközi tánctudományi konferenciáját, amelyen kilenc szekcióban 32 előadás hangzott el. Ennek többségét tartalmazza Táncművészet és tudomány c. sorozatunk harmadik kötete, bemutatva a főiskola oktatóinak, illetve a tánctudomány/táncpedagógia és határterületei művelőinek elméleti és gyakorlati irányultságú érdeklődési körét és kutatási eredményeit.
Mozaikok a Magyar Táncművészeti Főiskola első ötven évéről
Fodor Antal
2001
MTF megbízásából a Planétás Kiadó

Könyvünk közös vállalkozás eredménye, de az egyes szerzők témáikat önállóan dolgozták fel. Ez utóbbi következtében a különböző beszámolókban helyenként átfedések ismétlések jöttek létre. Eltérés mutatkozhat abban is, hogy ki-ki milyen mértékben foglalkozott a múlttal, a jelennel, érinti-e a jövőt, a terveket. Mindezek tudatában nyújtunk át kötetünket az Olvasóknak, abban a reményben, hogy a könyv egészéből részletes tájékoztatót kaphat szeretett intézményünk szerteágazó, félvészázados tevékenységéből.
Perspektívák az új évezredben
szerző
2011


Én, Maja Pliszeckaja
Maja Pliszeckaja
2009
MTF megbízásából a Planétás Kiadó

Mit emelnék ki az életemből, milyen filozófiát? A legegyszerűbbet. Olyan egyszerűt, amilyen egy kancsó víz, vagy egy korty levegő. Az emberek nem oszthatók osztályokra, rasszokra, állami rendszerekre. Az emberek vagy jók, vagy rosszak. Nagyon jók, vagy nagyon rosszak. Csak így egyszerűen. A vérszomjas forradalmárok, akik égre-földre esküdöztek, hogy a nemzedékváltással a rossz embereknek végük, és már csak kizárólag jók jönnek - becsaptak, hazudtak. Rosszakból minden időben több volt, sokkal több. A jók mindig kivételesek, az Ég ajándékai.

Adatvédelem   Kapcsolat   GYIK   Állásajánlat   Támogatóink    ©2014 Tamas Ebergenyi