csillag Főiskola csillag Gimnázium és Kollégium csillag Könyvtár
Intézmény és szervezet
Történet
Campus
Szervezeti felépítés
Intézményvezetés
Konzisztórium
Ügyrend
Határozatok
Intézményi dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
Alapító okirat
Szabályzatok és stratégiák
Intézményfejlesztési terv
Minőségfejlesztés
Költségvetési alapokmány
Beszámoló
Szerződéseink 2015
Vizsgálati jelentések
Közbeszerzési közlemények
Közbeszerzési terv
Éves statisztikai összegzés
Közbeszerzési eljárások
Szakmai partnereink
Alapítványok
Állásajánlatok
Oktatási egységek
Képzések
Felvételi tájékoztató
Tudomány
Hallgatóknak
Neptun
Pályázatok
Nyári Kurzusok
Hírek
Galéria
Média
Jegyvásárlás
Honlaptérkép
 
FELHASZNÁLÓNÉV (E-MAIL CÍM)

JELSZÓ

Belépés Regisztráció
Tehetségpont

Történet A Magyar Táncművészeti Főiskola története

Az iskolarendszerű táncművészképzés Magyarországon alig több mint hatvan évre tekint vissza. Az utóbbi fél évszázad eredményei pedig szinte teljes egészében a Magyar Táncművészeti Főiskolához kapcsolódnak. A balettnövendékek oktatása államilag szervezett módon elsőként a Magyar Királyi Operaházban indult meg 1937-ben. Ezt egészítette ki 1949-ben a Táncművészeti Iskola. A két intézmény egyesítésével jött létre 1950-ben az Állami Balett Intézet, amely 1990 óta viseli mai nevét.

A balettművészképzés egyedülálló életkori sajátosságai miatt az intézeten belül általános iskola és gimnázium is létesült. Ma a közoktatás a Főiskola nyolc osztályos Nádasi Ferenc Gimnáziumának keretén belül folyik és már negyedik osztályos tanulókat is oktatunk. A kezdetben középfokú végzettséget adó balettművész oklevelet 1975-ben felsőfokú szakképesítésnek minősítették, majd 1983-ben az intézetet Főiskolává szervezték át.

Hosszú évtizedekig a Főiskola központi helyiségei, valamint az általa fenntartott Nádasi Ferenc Gimnázium a VI. kerület, Andrássy út 25. szám alatti, volt Dreschler-palotában működött. Hosszabb-rövidebb ideig tartó szétszórtság után 1976-ban a VII. kerületi Kazinczy utcában új balett-termek épültek. 1987-ben emelet-ráépítéssel további három terem csatlakozott a meglévő öthöz. 2001-ben vehette birtokba a Táncművészeti Főiskola a XIV. kerület, Columbus utca 87-89. szám alatti oktatási-igazgatási épületet, majd a következő évben a 12 vadonatúj balett-termet. 2004 őszétől a Főiskola Diákotthona is a "campus"-ra költözött.

Az Állami Balett Intézet első, alapító igazgatója Lőrinc György volt. Őt 1961-ben Hidas Hedvig, majd 1972-ben Kún Zsuzsa követte. 1979-től 1991-ig Dózsa Imre irányította a Főiskolát, 1983-tól főigazgatóként. Palovecz János egy tanévre szóló megbízása után 1992-1998 között Gál Jenő vezette az intézményt. 1998 óta a főigazgató ismét Dózsa Imre volt. Őt 2006-2008 között a tragikusan fiatalon elhunyt ifj. Nagy Zoltán követte. Az intézmény vezetését 2009 májusától 2010. november 7-i váratlan haláláig Dr. Jakabné Dr. Zórándi Mária rektor asszony látta el. A halálát követő nehéz időszakban a Magyar Táncművészeti Főiskolát Szakály György megbízott rektorként irányította, 2011. július 1-jétől pedig a Magyar Köztársaság miniszterelnöke rektorrá nevezte ki.

A Magyar Táncművészeti Főiskola hazai és nemzetközi kapcsolatai

A Magyar Táncművészeti Főiskola szerteágazó belföldi és külföldi kapcsolatokkal rendelkezik. A hazai viszonyok között mindenekelőtt a Magyar Állami Operaházzal tart fenn kölcsönösen gyümölcsöző kontaktust. Jó az együttműködés a fővárosi színházakkal, a hazai hivatásos néptáncegyüttesekkel, számos modern és alternatív társulattal. A vidéki társulatok közül a győri, a pécsi és a szegedi balettegyüttesek, és az ugyanezen városokban működő táncművészeti szakközépiskolák megalakulásuk óta partnereink. A főiskola aktív tagja a Művészeti Egyetemek Rektori Székének (MERSZ) és Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesületének.

Intézményünk kapui évtizedek óta nyitva állnak a külföldi érdeklődők előtt. A főiskola a világ számos táncművészképző intézetével tart fenn kapcsolatot, legintenzívebben az amszterdami, a bécsi, a drezdai, az észak-karolinai, a kölni, a londoni, a madridi, a moszkvai, a rigai, a rotterdami, a stockholmi, a szentpétervári, a wolfseggi akadémiákkal. Balettmestereink rendszeresen oktatnak külföldön, és nálunk is sok vendégtanár megfordul más országokból. Hallgatóink szívesen látott és eredményesen szereplő vendégei a nagy nemzetközi balettversenyeknek és fesztiváloknak (Aberdeen, Jackson, Lausanne, Osaka, Santiago, Szófia).

Külföldi hallgatóink minden tanévben jelentős létszámban érkeznek, elsősorban a táncművész szak klasszikus balett szakirányára, de sokan a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézetbe is. Képzésük - az itt töltött időtől, igényeiktől és alkalmasságuktól függően - többféle formában történik, a csupán látogatási bizonyítvány megszerzésétől a bachelor oklevél elnyeréséig.

Az 1986 óta minden évben megrendezett nyári nemzetközi kurzus elsősorban ugyancsak a külföldi érdeklődők igényeinek kielégítését szolgálja, bár - főleg a kiváló külföldi mesterek miatt - saját növendékeink közül is sokan részt vesznek rajta.


Adatvédelem   Kapcsolat   GYIK   Állásajánlat   Támogatóink    ©2014 Tamas Ebergenyi