Aktuális hírek

2018. február 15-19. között rendezték meg 15. alkalommal a berlini Tanzolymp nemzetközi versenyt.

Szakály György rektor úr gratulációja: "Örömmel tájékoztatok mindenkit, hogy Topolánszky Vince a berlini Tanzolymp versenyen kategóriájában 3. helyezett lett. (Mester: Macher Szilárd) Gratulálok a nagyszerű eredményhez!"

A Magyar Táncművészeti Egyetem előkészítő tanfolyamot indít a néptánc (felsőoktatási előkészítő) szakra felvételizni tervező (elsősorban) 8. osztályos diákok számára és a köznevelés 10-12. osztályába járó vagy már érettségizett (max. 20 éves) színházi tánc (felsőoktatási alapképzés) szakra felvételizni tervezők számára.

A foglalkozások szombatonként 11:00 és 14:30 óra között a XIV. ker. Columbus utca 87-89. sz. alatt lesznek. A jelentkezéshez némi táncos gyakorlat szükséges, de nem kell minden tánctechnikában otthonosan mozogni. A tanfolyamra történő jelentkezéseket február 26-ig várjuk e-mailben: barabas.katalin@mtf.hu.

Fájó szívvel tudatjuk, hogy egyetemünk oktatója, Borsa Miklós 80 éves korában 2018. február 12-én elhunyt.

Borsa Miklós építészmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen 1961-ben. 1964-től 2008-ig a Magyar Állami Operaház főmérnökeként, majd műszaki igazgatójaként dolgozott. 1998-tól óraadó oktatóként Színpadismeret, Szcenika, Színpadi világítás és Színpadtechnika tantárgyakat oktatott intézményünkben.

2018. február 6-10. között Bécsben versenyeztek növendékeink, hallgatóink a European Ballet Grand Prix nemzetközi versenyen. Részvételüket a Nemzeti Tehetség Program támogatta.

A zsűri kb. 300 produkciót tekintett meg, a Magyar Táncművészeti Egyetemet képviselő 7 növendék, hallgató mindegyike bejutott a döntőbe. A csapatot Végh Krisztina mesternő kísérte el, és segítette a helyszínen a felkészülésben. Az eredményekről a hírben olvashatnak.

Végre együtt, egy helyen működhet tovább a Magyar Táncművészeti Egyetem valamennyi oktatási területe azáltal, hogy egy 1,2 milliárd forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően a VII. kerületi Kazinczy utcából a jelenlegi campus mellé költözik az intézmény Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézete. A 2018. február 1-jén, az MTE egyetemmé válásának egyéves évfordulóján átadott épületkomplexum az ország és egyben a régió legkorszerűbb táncpedagógiai központja.

A háromszintes új komplexum próbatermeinek mindegyike tökéletesen felszerelt oktatástechnikai eszközökkel. Némely balett-terem alapterülete a legnagyobbak között van az országban. Az elméleti oktatóhelyiségek és tanszéki irodák mellett a legfelső szinten tetőkert és terasz, valamint fél tucat apartman található, az utóbbiak a vendégtanárok és a külföldi hallgatók számára.

2018. január 1-től Dr. Kóczán-Győri Juditot bízták meg a Magyar Táncművészeti Egyetem kancellári teendőinek ellátására. Megbízatása 2020. december 31-ig tart.

Dr. Kóczán-Győri Judit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett jogász diplomát, és kinevezése előtt több mint másfél évtizedet az oktatásirányításban dolgozott.

Tisztelt Érintettek!

Az Nftv. 112 § (5a) alapján azok a volt hallgatók, akik 2006. szeptember 1. előtt kezdték meg tanulmányaikat és oklevélszerzés nélkül végbizonyítványt szereztek, 2018. szeptember 1-ig tehetnek záróvizsgát.

Ahhoz, hogy a volt hallgatók a 2018. júniusi záróvizsga időszakban záróvizsgát tehessenek, 2018. április végéig le kell adniuk szakdolgozatukat. A Magyar Táncművészeti Egyetemen utoljára ebben az időpontban lehet 2018-ban záróvizsgát tenni.

Kérjük, hogy az időpontokkal és a szükséges teendőkkel kapcsolatban a tanulmányi előadóktól tájékozódjanak. (tanulmanyi@mtf.hu)

Az utóbbi hónapokban napvilágra került és a médiában is teret kapott különböző zaklatási vádak hatására a Magyar Táncművészeti Egyetemet számos nyilvános és nem nyilvános megkeresés érte a növendékek és hallgatók zaklatás elleni védelme kapcsán. Az elsősorban újságíróktól érkező kérdésekre is válaszolva az alábbi közleményt tesszük közzé:

Egyetemünkre tíz éves kortól felnőtt korig járnak növendékek és hallgatók. Szabályzataink, elsősorban az Etikai Kódex, továbbá a Szervezeti és Működési Szabályzat, a Tanulmányi és Vizsgarend, a Házirend stb. (honlapunkon valamennyi elérhető: www.mte.eu) mindenki számára érthetően szabályozzák az elvárt szakmai és erkölcsi normákat és megsértésük szankcióit, valamint a bejelentések kezelését.

A növendékek és szüleik, illetve a hallgatók az őket ért sérelem esetén fordulhatnak az évfolyamvezető balettmesterhez, a szak szerint illetékes tanszékvezetőhöz, a Táncművészképző, valamint a Koreográfus

A Magyar Táncművészeti Egyetem Szenátusa 2017. december 6-án 14 szavazattal, 0 ellenében Bolvári-Takács Gábor rektorhelyettest, az Elméleti Tanszék egyetemi tanárát választotta meg rektorjelöltnek, 2018. augusztus 16-ai hatállyal, öt év időtartamra. (A szavazásban az érintett nem vett részt.) A rektor megbízása – az emberi erőforrások miniszterének felterjesztése alapján – a köztársasági elnök hatáskörébe tartozik.

A jelenlegi rektor, Szakály György egyetemi tanár, Kossuth-díjas Kiváló Művész megbízása 2018. augusztus 15-én jár le. Ezt követően az Egyetem újonnan létrehozandó művészeti vezetői posztját fogja betölteni, mint rektorhelyettes. Zsámboki Marcell egyetemi docens rektori pályázata érvénytelennek minősült, mert nem felelt meg a pályázati kiírás tudományos fokozat vagy művészeti díj meglétére vonatkozó feltételének. Emiatt a pályázatát a Szenátus – a vonatkozó törvény értelmében – nem tárgyalta.

A Magyar Táncművészeti Egyetem felvételt hirdet  a 2018 szeptemberében induló felsőfokú előkészítő szakmai képzéseire (klasszikus balett és néptánc specializációk), valamint táncművész BA képzéseire (klasszikus balett és színházi tánc specializációk). 

A felvételivel kapcsolatos tudnivalókról, határidőkről bővebb információ a Felvételi 2018 menüpont alatt található.

Kapcsolat