2018. március 15-én Kossuth-díjat vehetett át Oláh Zoltán a Klasszikus Balett Tanszék egyetemi adunktusa, Harangozó Gyula-díjas balettművész, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa a balettirodalom legjelentősebb szerepeit már fiatal korától kezdve kiemelkedő érettséggel megformáló, magas szintű művészi munkája, a szakma és a közönség körében nemzetközi és hazai szinten egyaránt nagy sikernek örvendő alakításai elismeréseként. Sok szeretettel gratulálunk intézményünk vezetése, az oktatók és dolgozók, valamint a növendékek és hallgatók nevében.

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár  állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adtak át, valamint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket adott át.

A díjazottak között van Bán Teodóra, egyetemünk konzisztóriumának elnöke, Dr. Felföldi László címzetes főiskolai tanárunk, Paksiné Erdélyi Ibolya a Nádasi Ferenc Gimnázium és Kollégium kollégiumi igazgatója és Lévai Péter a Néptánc Tanszék főiskolai adjunktusa.
2018. március 3-n került megrendezésre az MTE Háziverseny döntője. Az egyéni és csoportos verseny, valamint a koreográfus verseny kategóriáinak díjazottjai a hírben olvashatók. Minden versenyzőnek és díjazottnak gratulálunk! Tovább az eredményekhez →

Az érdeklődők 2018. március 9-én, pénteken 8.00-13.00-ig a néptánc specializáció óráit látogathatják, 13.40-16.40-ig a klasszikus balett alacsonyabb évfolyamai, valamint a moderntánc kezdő évfolyam mutatkoznak be. Március 10-én, szombaton 8.00-11.00-ig lehetőség nyílik betekinteni valamennyi évfolyam klasszikus balett órájába. Az óralátogatásokat rövid előadás követi a háziszínpadon pénteken 17 órakor, illetve szombaton 11.15-kor. Az előadásokra jegyek itt válthatók.

 

A Nyílt Napok alkalmával szabad, amit máskor sohasem… Mindenki bekukkanthat a balett-termekbe, az órákra, próbákra, láthatja, hogyan készülnek hivatásukra a jövő Diótörő-hercegei, Giselle-jei, néptáncosai, vagy éppen a kísérletező kedvű moderntáncosok.

2018. február 15-19. között rendezték meg 15. alkalommal a berlini Tanzolymp nemzetközi versenyt.

Szakály György rektor úr gratulációja: "Örömmel tájékoztatok mindenkit, hogy Topolánszky Vince a berlini Tanzolymp versenyen kategóriájában 3. helyezett lett. (Mester: Macher Szilárd) Gratulálok a nagyszerű eredményhez!"

A Magyar Táncművészeti Egyetem előkészítő tanfolyamot indít a néptánc (felsőoktatási előkészítő) szakra felvételizni tervező (elsősorban) 8. osztályos diákok számára és a köznevelés 10-12. osztályába járó vagy már érettségizett (max. 20 éves) színházi tánc (felsőoktatási alapképzés) szakra felvételizni tervezők számára.

A foglalkozások szombatonként 11:00 és 14:30 óra között a XIV. ker. Columbus utca 87-89. sz. alatt lesznek. A jelentkezéshez némi táncos gyakorlat szükséges, de nem kell minden tánctechnikában otthonosan mozogni. A tanfolyamra történő jelentkezéseket február 26-ig várjuk e-mailben: barabas.katalin@mtf.hu.

Fájó szívvel tudatjuk, hogy egyetemünk oktatója, Borsa Miklós 80 éves korában 2018. február 12-én elhunyt.

Borsa Miklós építészmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen 1961-ben. 1964-től 2008-ig a Magyar Állami Operaház főmérnökeként, majd műszaki igazgatójaként dolgozott. 1998-tól óraadó oktatóként Színpadismeret, Szcenika, Színpadi világítás és Színpadtechnika tantárgyakat oktatott intézményünkben.

2018. február 6-10. között Bécsben versenyeztek növendékeink, hallgatóink a European Ballet Grand Prix nemzetközi versenyen. Részvételüket a Nemzeti Tehetség Program támogatta.

A zsűri kb. 300 produkciót tekintett meg, a Magyar Táncművészeti Egyetemet képviselő 7 növendék, hallgató mindegyike bejutott a döntőbe. A csapatot Végh Krisztina mesternő kísérte el, és segítette a helyszínen a felkészülésben. Az eredményekről a hírben olvashatnak.

Végre együtt, egy helyen működhet tovább a Magyar Táncművészeti Egyetem valamennyi oktatási területe azáltal, hogy egy 1,2 milliárd forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően a VII. kerületi Kazinczy utcából a jelenlegi campus mellé költözik az intézmény Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézete. A 2018. február 1-jén, az MTE egyetemmé válásának egyéves évfordulóján átadott épületkomplexum az ország és egyben a régió legkorszerűbb táncpedagógiai központja.

A háromszintes új komplexum próbatermeinek mindegyike tökéletesen felszerelt oktatástechnikai eszközökkel. Némely balett-terem alapterülete a legnagyobbak között van az országban. Az elméleti oktatóhelyiségek és tanszéki irodák mellett a legfelső szinten tetőkert és terasz, valamint fél tucat apartman található, az utóbbiak a vendégtanárok és a külföldi hallgatók számára.

2018. január 1-től Dr. Kóczán-Győri Juditot bízták meg a Magyar Táncművészeti Egyetem kancellári teendőinek ellátására. Megbízatása 2020. december 31-ig tart.

Dr. Kóczán-Győri Judit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett jogász diplomát, és kinevezése előtt több mint másfél évtizedet az oktatásirányításban dolgozott.

Kapcsolat